Город

Підзимовий посів овочів: що, коли і як правильно сіяти

Добрий день, дорогі друзі, садівники і городники! Вітаю вас в нашому співтоваристві “Дачні історії”.

Підзимовий посів овочевих та зеленних культур не є обов’язковою осінньої роботою. Якщо немає ні бажання, ні сил, ні часу, всі посіви можна залишити на весну і насолоджуватися заслуженим відпочинком. Однак якщо восени у садівника відкрилося друге дихання і він ніяк не хоче миритися з приходом зими, можна зайнятися підзимовими посівами.

Навіщо сіяти під зиму

Що дає підзимовий посів? Насамперед це хороший забіг по часу. У той час, коли навесні ви тільки зможете пробратися в город, щоб посіяти перший кріп або салат, підзимовий кріп вже зійде. Таким чином перші вітаміни на свій стіл ви отримаєте на 2-3 тижні раніше. Для весни це суттєво. Це відноситься і до редисці, молодий моркві, буряках.

При підзимовому посіві насіння проходять природну стратифікацію. Набряклі від вологи насіння піддаються впливу холодом, що впливає на їх схожість і подальше зростання. Стратифікація сприяє природному відбору: всі слабкі насіння просто не сходять, вони вимерзають або випрівають. Але зате ті, що залишилися дають набагато кращі результати. Рослини з такого насіння виявляють активну енергію росту, у них хороший імунітет, вони менше хворіють і дають відмінний урожай.

Підзимовий посів звільняє нам руки навесні, що теж важливо. Навесні в саду і на городі дуже багато роботи, і якщо зелень або морквина зійде сама, без нашої участі, це буде гарною підмогою.

Коли сіяти під зиму

Підзимовий посів відрізняється від осінньої посадки озимого часнику. Часник повинен встигнути вкоренитися перед тим, як грунт замерзне, тому озимий часник ми садимо за місяць до настання серйозних морозів.

А ось цибуля-сіянка садять у вже проморожену землю, в якій він так і лежить до весни. Оскільки цибулю-сіянку проростає швидше, ніж часник, то якщо посадити його раніше, він просто зійде, весь запас поживних речовин з цибулинки буде витрачено ще восени, і сіянку або замерзне, або дасть дуже слабкі сходи навесні.

Під зиму краще садити цибулю-сіянку середнього-великого розміру (1 см в діаметрі), т. к. дрібна фракція сіянки, так званий «овсюжок» з великою часткою ймовірності вимерзне. Але і тут є момент: дуже дрібний цибулю за зиму висохне, тому хочеш-не хочеш, але і дуже дрібний сіянку треба садити під зиму, віддаючи собі звіт, що він не весь перезимує.

Під зиму добре садити цибулю-вибірок – це дрібні цибулини, вирощені з сіянки. Цибуля-вибірок садять для отримання соковитою ніжною зелені ранньою весною.

Що стосується посіву насіння, то і тут потрібно дотримуватися той же принцип. Насіння не повинні встигнути прорости восени. Якщо у цибулі-сіянки при проростанні є хоч якісь шанси дожити до весни, то у крихітних насіння таких шансів не буде. Насіння проростає тільки один раз, і якщо воно проросло і замерзло, інших сходів не буде.

З підзимовими посівами не потрібно поспішати. Сіяти під зиму можна протягом усього листопада і грудня, та хоч і в січні, якщо не випало багато снігу. Приступати до зимових посівам потрібно не раніше, ніж верхній шар грунту промерзне. Поки ви не можете постукати по землі, сіяти рано.

Оптимальна температура для початку підзимових посівів – це -2-4°С вночі та 0+2°С вдень. Коли нічні температури стають стабільно мінусовими, а вдень повітря практично не прогрівається, то і температура ґрунту опускається приблизно до нуля. Звіряйтеся з прогнозом погоди. Якщо очікується потепління до +8-10°С, потрібно ще почекати, оскільки насіння холодостійких культур проростають вже при +5-6°С.

Як підготувати грунт

Зрозуміло, що грядки для підзимового посіву потрібно готувати заздалегідь, поки ґрунт ще тепла. До моменту посадки грядка повинна бути повністю готова, адже ми не будемо руйнувати замерзлу кірку землі.

Для підзимових посівів дуже важливий склад грунту. Оскільки при замерзанні і відтаванні грунт не стоїть на місці: волога то розширюється, то звужується, то відбувається невелике рух шарів грунту. Якщо земля пухка, повітропроникна, вона замерзає і відтає рівномірно, і насіння рухаються разом з нею. Якщо ж земля щільна, глинистий, то при замерзанні вона спучується і видавлює насіння на поверхню. Природно, опинившись на поверхні ґрунту, вони можуть вимерзнути або їх просто віднесе талими водами.

При підготовці грядки до подзимним посівам необхідно гарненько заправити грунт органікою: внести під перекопування піввідра – відро перегною або компосту на кв. м. . Якщо немає органічних добрив, можна внести мінеральні фосфорно-калійні добрива з розрахунку 20 г на кв. м. Мінеральні добрива потрібно рівномірно розсипати по поверхні грядки перекопати землю на штик лопати.

При обробці грунту завжди перевіряйте кислотність. Її рівень може змінюватися з року в рік, він може відрізнятися навіть в різних кутах однієї ділянки. Адже на кислотність ґрунту впливає безліч факторів: добрива, які ми вносимо в ґрунт, рослини, які на ній росли і ін. Для підзимових посівів вкрай важливо, щоб грунт мала нейтральну реакцію, тому при необхідності потрібно провести вапнування або внести під перекопування доломітове борошно, крейда, золу – що є в наявності.

Як підготувати грядки

Після того, як грядка заправлена добривами і перекопана, потрібно вирівняти поверхню грунту і провести посадочні борозни. Вони не повинні бути глибокими, досить глибини 2-3 см, адже сіяти ми будемо культури з дрібними насінням. В такому стані ми залишаємо грядку до настання морозів.

Можна прикрити поверхню спанбондом або іншим укривним матеріалом, щоб дощами не розмило борозни. Однак якщо ляже сніг, буде складніше розкопувати його і виймати укриття. Набагато простіше буде просто змести сніг з грядки і посіяти насіння в підготовлені борозни.

Оскільки в промороженной грунті закрити насіння не вдасться, потрібно заздалегідь подбати про це і заготовити кілька відер землі, яку зберігати до посадки в льосі або терасі – там, де вона не замерзне. Ця земля потрібна нам для присипки насіння в борознах. Можна поступити простіше і купити великий мішок готової землі в садовому центрі. Така земля навіть краще, оскільки в ній високий вміст низинного торфу, і весною на ній не утворюється кірка, а значить, насіння добре зійде.

Особливості підзимового посіву

При підзимовому посіві потрібно враховувати, що частина насіння не зійде, тому норму висіву збільшують як мінімум удвічі, деякі садівники рекомендують збільшувати кількість насіння в три-чотири рази.

При виборі сортів моркви або буряка звертайте увагу на вказівку, що цей сорт підходить для підзимового посіву. На таких насінні часто ставлять розпізнавальний знак –«сніжинку». Якщо ж такої інформації немає, то орієнтуйтеся на терміни дозрівання. Для підзимового посіву краще брати сорти з середнім терміном дозрівання. Ранньостиглі сорти зазвичай і сходить раніше, їх сходи потрапляють під поворотні заморозки, і вся робота йде нанівець.

Що сіяти під зиму

Зелень. Під зиму можна висівати будь-які зеленні культури, особливо ті, що легко поширюються самосівом: кріп, кінзу, салат. Можна посіяти петрушку, кервель, кмин.

Крес-салат, листову гірчицю та інші зеленні сімейства хрестоцвітних під зиму сіють тільки в тих регіонах, де взимку не трапляється відлиг. Ці культури сходять вже при +3-4°С.

Морква і буряк. Під зиму добре посіяти грядочку моркви і трохи буряків, щоб отримати соковиту хрустку морквину вже на початку літа. Молода свеколка теж вносить різноманітність в ранньо-літній раціон, коли ще не виросли інші овочі.

Для підзимового посіву ми використовуємо сорти моркви: «Нантська» або «Нантська покращена цукрова», добре показали себе сорту «Московська» і «московська пізня». Морква підзимового посіву не призначена для зберігання, тому потрібно її трохи, на перший час і на річну консервацію.

Буряк – це більш теплолюбна культура, тому до вибору сорту для підзимового посіву потрібно ставитися уважно. Назви сортів буряків «Холодостійка 19» і «Північний куля» говорять самі за себе. Для підзимового посіву підходять так само сорту «Бордо» і «Єгипетська плоска».

Редис. Не всі культури добре ставляться до стратифікації насіння. Наприклад, редис, дайкон, редька схильні йти в стрілку при підзимовому посіві. З цієї причини редьку і дайкон під зиму не садять, а з сортів редиски вибирають ті, що стійкі до стрілкування: «Спека», «Зоря», «Французький сніданок».

Цибуля-чорнушка. Під зиму можна висівати цибулю-чорнушку, багаторічні луки, такі як батун або шніт-цибулю. Черемшу не просто можна, а навіть потрібно сіяти під зиму. Ця культура не сходить без стратифікації насіння.