Кулінарія

Ідеально для спекотного літа! Традиційне блюдо – класична м’ясна окрошка на квасі!

Одне з найбільш популярних і улюблених багатьма літніх страв – це звичайно ж, освіжаюча холодна окрошка! Рецептів цієї страви дуже багато і про деяких варіантах я розповім по ходу приготування, але на мій погляд, класичний рецепт – це все ж окрошка на квасі, саме таку ми сьогодні і будемо готувати.

Рецептів цієї страви дуже багато і про деяких варіантах я розповім по ходу приготування, але на мій погляд, класичний рецепт – це все ж окрошка на квасі, саме таку ми сьогодні і будемо готувати. У мене на і .

Окрошка – це категорія холодних страв, а точніше супів, тому всі продукти для її приготування повинні бути заздалегідь відварені й охолоджені.

Покроковий рецепт:

250-300 г холодного відварного м’яса – у мене яловичина, нарізаємо дрібними кубиками або короткою соломкою – у цій страві допустимі обидва варіанти нарізки.

Замість м’яса можна використовувати будь-які інші м’ясні продукти – відварний язик, курку, шинку, нежирну варену ковбасу, сосиски або відразу кілька видів м’яса.

3-4 картоплини відварюємо в підсоленій воді у мундирі, охолодити, очистити від шкірки, а потім нарізаємо. Або в сирому вигляді ріжемо картоплю дрібними кубиками, відварюємо і охолоджуємо.

Все складаємо в одну ємність. З приводу пропорцій тих чи інших продуктів – тут чітких правил немає, кому як більше подобається, але в кінці статті я покажу середня кількість інгредієнтів.

Ще як варіант, продукти можна натерти на крупній тертці, особливо огірки і редис – так окрошка буде ще соковитіше.

3-4 яйця відварюємо протягом 10 хвилин, охолоджуємо, очищаємо і теж дрібно ріжемо, або інший спосіб – білки нарізаємо, а жовтки складаємо в окрему миску, трохи пізніше вони знадобляться нам для соусу.

2-3 свіжих огірки очищаємо від шкірки, але це не обов’язково, і нарізаємо дрібними кубиками.

Назва Окрошка походить від слова кришити, тобто дрібно нарізати, тому всі продукти в цьому блюді повинні бути однаково дрібно нарізані.

Таким же чином ріжемо редис. Із зелені нам знадобиться по щедрому пучку кропу і зеленої цибулі. Кріп дрібно шаткуємо і відправляємо до всіх продуктів. Зелену цибулю нарізаємо. Половину будемо розтирати з сіллю, а іншу половину залишимо як є.

Додаємо до цибулі невелика кількість солі та перетираємо до тих пір, поки не з’явиться сік.

Звичайно, цю процедуру можна виконати за допомогою звичайної дерев’яної товкачика або ложкою, я роблю це в ступці.

Розтерту цибулю відправляємо до всіх продуктів. До відварним жовтків додаємо дрібку цукру за умови, що у вас дуже кислий квас, 20-30 г гострої гірчиці і розтираємо в однорідну масу.

Додаємо сіль і 300-400 г сметани. Доводимо суміш до отримання однорідного соусу.

Нарізані продукти для окрошки змішуємо і далі є три варіанти:

  1. Заправити їх сметаною або соусом і з’їсти у вигляді салату, що в основному і роблять мої домашні.
  2. Розкласти їх порційно в тарілки, додати соус, залити квасом і подати зі сметаною.
  3. Відразу змішати всі інгредієнти, за смаком посолити, при бажанні додати хрін і окрошка готова!

Крім квасу, окрошку можна готувати на сироватці, на кефірі, на мінеральній воді і т. д. .

Цей холодний освіжаючий суп краще всього готувати жарким літом і подавати з кубиками льоду – він чудово втамовує спрагу, й голод.

Смачна, холодна окрошка на , приготовлена з самих звичайних інгредієнтів – це хіт будь-якого літнього сезону! Готуйте і їжте із задоволенням!

Список інгредієнтів:

  • 250-300 г холодного відварного м’яса
  • 3-4 картоплини (250-300 г)
  • 3-4 варених яйця
  • 2-3 свіжих огірка (200-250 г)
  • 150-200 г редиски
  • Пучок кропу
  • Пучок зеленого цибулі
  • 20-30 р гострої гірчиці
  • 300-400 г сметани
  • 1,5-2 л
  • Сіль за смаком
  • Щіпка цукру (при необхідності)
  • Хрін (за бажанням)

Вихід: 2,5 – 3 л